Testere ve Taşlama
3 min read
Testere Ve Taşlama Tezgahlarında İş Güvenliği Tedbirleri
Testereler malzemeleri kesmek için taşlama tezgahları ise malzemlerdeki çapak veya pürüzlülükleri gidermek amacıyla kullanılır. Testere ve Taşlama tezgahları iş ekipmanları içerisinde tehlikeli ekipmanlardır.
Şerit Testere
Şerit testereler çok çeşitli tipteki malzemeleri kesmek için kullanılan makinelerdir. Dikey şerit testereler genelde ahşap malzemeleri kesmek için kullanırken yatay şerit testereler ise metal malzemeleri kesmek için kullanılmaktadırlar.
Şerit testerelerde, tahmin edileceği üzere, tehlikeyi testerenin kendisi oluşturmaktadır. Bu nedenle testerenin mümkün olduğunca kapatılması gerekmektedir. Sadece kesilecek malzemenin boyutuna uygun bir kısmı açıkta bırakılmalıdır. Kesilecek malzemenin boyutu değişkenlik göstereceğinden, şerit testerelerde ayarlanabilir koruyucuların kullanılması gerekmektedir.


Operasyon bölgesinin dışında kalan kısımlar ile kasnaklar sabit koruyucular ile tamamıyla kapatılmalıdır. Buna, şerit testerenin tablanın altında kalan kısmı da dahildir.
Daire Testere ve Planya
Daire testereler, şerit testereler gibi farklı tipteki malzemeleri kesmekte kullanılan makinelerdir. Hem ahşap hem de metal malzeme kesmek için kullanılan tipleri mevcuttur. Şerit testereden farklı olarak daire testere hareketli olabilmektedir. Ahşap malzeme kesmek için kullanılan bazı daire testereler planya ile birlikte aynı tezgâh üzerinde bir bütün olarak yer alabilmektedirler. Planya ise frezeye benzer şekilde ahşap malzeme üzerinden talaş kaldırmaya yarayan ahşap işleme makinesidir.
Kesilecek malzeme üzerinde hareket eden daire testereler için kendi kendine ayarlanabilen koruyucular kullanılmalıdır. Aşağıda örneği görülmektedir.

Ahşap işlemede kullanılan ve tezgâh üzerinde sabit durarak ahşap malzemenin üzerine ittirilmesiyle kesme işlemi yapan daire testereler için Şekil 8’de görüldüğü gibi ayarlanabilen koruyucuya ek olarak ahşap tozlarına ve talaşa karşı uygun aspirasyon tertibatı da kullanılmalıdır.

Planyalarda da yukarıda görüldüğü gibi kendi kendine ayarlanabilen koruyucuların kullanılması gerekmektedir. Yine bu koruyucuların yatay yönden gelebilecek çarpma tehlikelerine karşı yetersiz kalabileceği unutulmamalıdır.
Bütün bu koruyucu donanımlara ek olarak kısa parçalarda ve malzemenin son kısımlarında işlem sırasında yönlendirme tutamaklarının kullanılması gerekmektedir.

Taşlama
Taşlama tezgâhı ya da motoru, metal malzeme üzerindeki çapak veya pürüzlülükleri gidermek amacıyla kullanılan makinelerdir.
Taşlama motorunda, dönen taştan ya da işlenen malzemeden küçük parçaların koparak sıçrama tehlikesi vardır. Bunun yanında taşın patlayarak büyük parçalar halinde fırlaması, ölümlü kazalarla neticelenebilen daha büyük bir tehlikedir. Dönen her makine parçasında olduğu gibi yakalama ve sıkıştırma tehlikesi de mevcuttur. Bu gibi tehlikeler aşağıdaki uyarı işaretleri kullanılarak gösterilmiştir.

Taşlama motorunda bulunan tehlikelere karşı aşağıdaki makine koruyucularını kullanmak gerekmektedir:
- İş parçası dayanağı,
- Kıvılcıma karşı koruyucu camlar,
- Yan kapak koruyucusu

harika çalışmalar elinize sağlık
Faydalandığınıza sevindik teşekkür ederiz.